1. Duurzame en groeiende stad

1.2 Ruimtelijke ontwikkeling

Zichtbaar resultaat

Voortgang

Toelichting

1.2.1 RO en Omgevingswet

Een levendig en vitaal Stadshart met een compact stedelijk leefmilieu met meer woningen en een gevarieerd en passend voorzieningenaanbod.

De autoluwe binnenstad is per januari 2020 ingevoerd. Het fietsparkeren in de binnenstad is aangepakt met betere verwijzingen naar en inrichting van de fietsenstallingen. De participatieprocessen voor herinrichting van de Kamp en Varkensmarkt zijn gestart.

Een voldoende en passend woningaanbod  met diversiteit in wijken.

Afgelopen jaar zijn er verschillende bestemmingsplannen vastgesteld, die in totaal de ontwikkeling van circa 970 woningen en appartementen mogelijk maken, zoals voor Podium, Laan van Duurzaamheid, Matthijs Vermeulenstraat en Zangvogelweg.In Langs Eem en Spoor is voor de Wagenwerkplaats het masterplan Wagenwerkplaats vastgesteld. Er is een regiodeal met de provincie Utrecht vastgesteld voor de vitale wijkaanpak Soesterkwartier. Er is een aanvraag voor de woningbouwimpuls ingediend bij ministerie BZK voor de Hoef West en Langs Eem en Spoor.

Een sterke ruimtelijke identiteit van Amersfoort.

Hiertoe werken we gezamenlijk met regio Amersfoort en provincie Utrecht aan een regionale verstedelijkingsstrategie waarin we onze ruimtelijke koers voor de lange termijn schetsen en waarin we onze positie in een bovenregionaal en nationaal perspectief plaatsen.

Een aantrekkelijk leefklimaat voor mens en dier dat veerkrachtig is voor de veranderingen van het klimaat.

In het programma Groen Groeit Mee werken we samen met de drie Utrechtse regio’s (U16, het Utrechtse deel van Foodvalley en Amersfoort) met de vier waterschappen en onder regie van de provincie Utrecht aan de groene opgaven. Doel van het programma is het in balans brengen van rode en groene ontwikkeling. Het programma Groen Groeit mee moet zorgen voor een stevige positionering van groen. Hiervoor is ook onderzoek gestart naar de groene opgaven in Regio en gemeente Amersfoort. In 2021 wordt het onderzoek afgerond en meengenomen in o.a. het Ontwikkelbeeld.

Bij participatieprocessen rond ruimtelijke ontwikkelingen zijn rol en positie voor een ieder duidelijk en kan de raad goed zijn kaderstellende en controlerende rol uitoefenen.

De participatiegids voor ruimtelijke ontwikkelingen is vastgesteld in de raad en wordt als leidraad gebruikt bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld Wagenwerkplaats oost en De Nieuwe Stad.

In 2021 zijn wij goed voorbereid op de invoering van de Omgevingswet.

Afgelopen jaar zijn er verschillende bestemmingsplannen vastgesteld, die in totaal de ontwikkeling van circa 970 woningen en appartementen mogelijk maken, zoals voor Podium, Laan van Duurzaamheid, Matthijs Vermeulenstraat en Zangvogelweg.In Langs Eem en Spoor is voor de Wagenwerkplaats het masterplan Wagenwerkplaats vastgesteld. Er is een regiodeal met de provincie Utrecht vastgesteld voor de vitale wijkaanpak Soesterkwartier. Er is een aanvraag voor de woningbouwimpuls ingediend bij ministerie BZK voor de Hoef West en Langs Eem en Spoor.

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor inwoners en ondernemers.

Via o.m. de regionale verstedelijkingsstrategie en de omgevingsvisie werken we aan toekomstbestendige en integrale verstedelijkingsoplossingen waarbij vitaliteit, leefbaarheid en gezondheid leidraden vormen.

In 2021 is de Omgevingsvisie vastgesteld.

Een  goede overgang van stad naar buitengebied zonder verrommeling.

We betrekken de ruimtelijke impact van de energietransitie bij de inrichting van onze stad.

1.2.2 Grondexploitaties

We ondersteunen ontwikkelingen met grondbeleid op maat.

Wij willen de stad Amersfoort verder ontwikkelen en verduurzamen in samenwerking en/of samenspraak met de inwoners en ondernemers en andere partijen in de stad. Grondbeleid wordt ingezet om te faciliteren, te regisseren, te verbinden, te verleiden en zo nodig te verwerven.

Wij zoeken bij gebiedsontwikkeling naar (maatschappelijke) waardecreatie: naar meer en andere ontwikkelingsvormen voor gebieden, die - vroeg of laat - rendement opbrengen.

Als we gemeentelijk vastgoed verkopen, onderzoeken wij eerst of (sociale) woningbouw mogelijk is, zoals ook gelukt is bij de locatie van het voormalige sportfondsenbad. Bij dit project is ook gebruikt gemaakt van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Wij hebben een goed beeld van de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op onze grondexploitaties, beheersen de risico’s en stappen in projecten op het moment dat er ontwikkelingskansen zijn.

Wij zijn ons bewust van de vele onzekerheden die gebiedsontwikkeling in deze tijd met zich meebrengt en sturen op de financiën. Dit doen we met behulp van scenarioanalyses, risicomanagement en stapsgewijze besluitvorming zodat tijdig ingegrepen en bijgestuurd kan worden.

1.2.3 Vastgoed

Wij willen met ons gemeentelijk vastgoed bijdragen aan de ambitie in 2030 CO2-neutraal te zijn.

In 2020 is er een Routekaart en uitvoeringsplan opgesteld voor de verduurzaming van ons vastgoed. Op 11 november is deze met een Raadinformatiebrief gedeeld. Het uitvoeringsplan met het budgetmatige kader vormt de basis om met het gemeentelijk vastgoed de geformuleerde doelstelling na te streven.

Wij bieden toegevoegde waarde met ons vastgoed voor de stad.

Het gemeentelijk vastgoed heeft toegevoerde waarde, doordat het maatschappelijke instellingen en hun activiteiten huisvest die van belang zijn voor de stad. Sportverenigingen, wijkteams, culturele instellingen, et cetera vinden onderdak in gemeentelijk vastgoed. We hebben monumenten in eigendom die van belang zijn voor de cultuurhistorische waarde van onze stad. Deze monumenten houden we in stand en onderhouden we zorgvuldig. Bovendien hebben wij strategisch vastgoed in bezit om infrastructurele en gebiedsontwikkelingen mogelijk te maken.

Wij willen dat het gemeentelijk vastgoed integraal toegankelijk is.

Bij het bestaande vastgoed hebben we in 2019 en 2020 los van de natuurlijke vervangingsmomenten een extra stap gedaan en ervoor gezorgd dat de bestaande, openbare gebouwen beter bereikbaar, betreedbaar en ook bruikbaar zijn voor alle Amersfoorters. In 29 openbare gebouwen, zoals Flint, het Bosbad en De Neng, is geïnvesteerd in mindervalidentoiletten, liften en leuningen en deurdrangers. Het resultaat is verder toegelicht in een Raadsinformatiebrief.

Deze pagina is gebouwd op 05/27/2021 12:23:59 met de export van 05/25/2021 13:50:49