3. Lerende, werkende en dynamische stad

3.1 Economie

Zichtbaar resultaat

Voortgang

Toelichting

3.1.1 Economie

Koesteren van het huidige bedrijfsleven en aantrekken van nieuwe bedrijven om de werkgelegenheid te behouden en versterken.

In 2020 is het Amersfoort Business Team (ABT) voornamelijk digitaal in contact gebleven met ondernemers om hen z.s.m. te informeren over de (rijks)maatregelen die als gevolg van corona in het leven zijn geroepen. Dit gebeurde o.a. via nieuwsbrieven en digitale bedrijfsbezoeken. Ook is het allereerste digitale Amersfoort Business Event georganiseerd om toch ontmoeting tussen bedrijven te creëren. Het ABT zet zich daarmee blijvend in voor groeiende en passende werkgelegenheid voor een evenwichtige economische groei en een levendige stad door het behouden en het werven van bedrijven, passend binnen het regionale economische profiel “gezond stedelijk leven”.Verder is gewerkt aan de organisatie van ondernemersbijeenkomsten met actuele thema’s, zoals "Wij Amersfoort de ondernemende kracht van de stad" en "Amersfoort Onderwijsstad" maar zeker ook aan de actieve dienstverlening richting het bedrijfsleven. In de coronatijd is een zichtbaar, pro-actief en benaderbaar ABT van grote waarde voor de ondernemers op de bedrijventerreinen, in de binnenstad, de wijkwinkelcentra en de wijkeconomie. Het ABT werkt verder nauw samen met de in 2020 opgerichte Regionale Ontwikkelings Maatschappij Utrecht (ROM). Amersfoort is aandeelhouder van de ROM. De ROM richt zich met name op groeiende innovatieve bedrijven, buitenlandse bedrijven die zich willen vestigen in de regio, bedrijven die internationaal willen ondernemen en de organisatie van handelsmissies.

Zorgen voor vitale werklocaties, waarbij voldoende en passende ruimte is voor groei en vestiging van bedrijven.

In 2020 zijn, met inzet van het Amersfoort Business Team, drie vooraanstaande (hoofd)kantoren in Amersfoort geland, te weten Glaxo Smith Kline, Natuurmonumenten en Nouryon. In 2020 is de snelle opname van kantoren wel afgevlakt. Ondanks de coronacrisis is er wel bijna 13.000 m2 kantoren opgenomen, maar ook het kantorenaanbod is licht gegroeid van 91.033 m2 tot 107.860 m2. Dit komt neer op een leegstandspercentage van 9,7 %. Dit percentage ligt dichter bij de frictieleegstand, die tussen de 5 en 7% ligt. De recente toename van de leegstand concentreert zich name op de Hoef West (+12.050 m2) en in mindere mate het stationsgebied (+4.045 m2). In het stationsgebied hangt het samen met het vertrek van een enkel bedrijf, maar is ook weer sprake van aanhoudende interesse in vestiging. Voor de bedrijventerreinen geldt dat in 2020 het aanbod van bedrijfskavels verder is afgenomen. Er is in totaal circa 2,3 hectare bedrijventerrein aan vijf bedrijven uitgegeven op Vathorst en de Wieken. Op de bestaande terreinen is echter de leegstand zorgelijk laag, inmiddels heeft deze een historisch laag peil van 1,87% bereikt. Dit is een teken van schaarste aan kavels. Deze schaarste doet zich in de regio voelen. Dit geeft de noodzaak aan voor een goede regionale programmering van bedrijventerreinen. In 2020 is echter een stap gezet naar een nieuw bedrijventerrein. Met de volgende stap van de planologische procedure voor Vinkenhoef is een belangrijke stap gezet bij de totstandkoming van dit circulaire bedrijventerrein. Het jaar 2020 was ook het jaar waarin de werking van het Afwegingskader Transformatie Kantoren zichtbaar werd. Dit stuk is in 2019 door de raad is vastgesteld en geeft duidelijk aan waar wel ingezet wordt op transformatie en waar niet. Onder andere aan de Stadsring Oost en in het Hoefkwartier heeft dit geleid tot plekken waar wel getransformeerd kon worden.  Vanuit het programma Werken is gewerkt aan de nieuwe Visie werklocaties, die als een programma in de Omgevingsvisie zal gaan functioneren. Ook is de Nota detailhandel bijna gereed. Beide stukken zullen in 2021 ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Bovendien is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar beleid en maatregelen van andere steden voor ruimte voor kleinschalige bedrijven in gemengd stedelijk gebied (wijkeconomie) en culturele broedplaatsen. Ook hierover zal de raad nog worden geïnformeerd.

Een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt in onze regio waar zowel jongeren als werkgevers van profiteren.

Het jaar 2020 stond voor het grootste deel in het teken van corona. Het was voor het onderwijsveld en voor de arbeidsmarkt daarmee een bijzonder jaar. Onderwijs ging grotendeels digitaal en de onzekerheid bij bedrijven zorgde onder andere voor problemen op de stagemarkt. Desondanks is in 2020 vanuit het Toekomstfonds Onderwijs Arbeidsmarkt (in twee tranches) een achttal projecten gecofinancierd die bijdragen aan een verbeterde aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt. Zo is onder andere subsidie verleend aan de Lomans Academy, ITvitae en Railcenter. Tevens is actief ingezet op programma’s als vroegtijdig schoolverlaten (vsv) en Perspectief op Werk (in arbeidsmarktregio Amersfoort) en wordt deelgenomen in Platform Onderwijs Arbeidsmarkt. Met de regionale partners in de provincie Utrecht is ingezet op de realisatie van Human Capital Agenda. Bijeenkomsten die we normaliter op fysieke locaties organiseren, konden als gevolg van corona geen doorgang vinden, veel van het contact met betrokken partijen verliep dit jaar online.

Versterken van het regionale innovatieklimaat gericht op een groene, gezonde en slimme regio (smart city).

In het eerste jaar regionale samenwerking in en met de ROM is invulling gegeven aan de regionale innovatieuitdagingen binnen de kaders van de Regionaal Economische Agenda. De ROM richt zich onder andere op een toekomstbestendige leefomgeving. In dat kader loopt het project SCOREwater waarin de steden Amersfoort, Barcelona en Göteborg zich samen met bedrijven en kennisinstellingen richten op het gebruik van technologie en digitale middelen bij het voorspellen van hevige regenbuien en het beperken van overstromingsschade. Daarnaast kreeg het gebruik van data over gezond stedelijk leven een impuls door de oprichting van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Naast de initiatiefnemers RIVM, EBU en Universiteit Utrecht is Amersfoort vanaf het begin actief betrokken bij webinars en innovatielijnen. Verder zijn in onze regio veel bedrijven actief in het verzamelen en analyseren van geografische data. De gemeente steunt deze bedrijven door te onderzoeken hoe Amersfoort zich als geo-stad zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Tenslotte is Amersfoort ervan overtuigd dat digitalisering kansen biedt, maar willen we ook publieke waarden borgen. Daarom heeft de gemeente in 2020 positief gereageerd op een inwonersinitiatief voor het oprichten van een commissie die gaat meedenken over de ethische aspecten van digitalisering.

Versterken van de aantrekkelijkheid van Amersfoort en de regio voor (toekomstige) bewoners, bedrijven en (zakelijk) toeristen.

In 2020 hebben COVID19 maatregelen geleid tot aanpassing van het jaarplan voor Citymarketing. Citymarketingcampagnes en acties werden vanaf maart 2020 omgebogen naar wat Amersfoort in de verschillende fasen van de coronatijd aan communicatie nodig had. De zakelijke bijeenkomstensector kwam stil te liggen. Er is vooral ingezet op het ondersteunen van lokale ondernemers (horeca / retail) en de cultuursector. De voornaamste doelgroep waren de inwoners van Regio Amersfoort: hoe konden zij op verantwoorde wijze invulling geven aan hun vrije tijd en hoe konden zij lokale ondernemers steunen? Zo is in 2020 gewerkt aan een flink aantal nieuwe campagnes en activiteiten gericht op het ondersteunen van zwaar getroffen sectoren, zoals de bundeling van initiatieven van lokale ondernemers op de website Support033.nl. Er is uitvoering gegeven aan campagnes als Koop Lokaal/ ShopAmersfoort.nl. Er is een workshop “ondernemen in tijden van corona” georganiseerd voor (binnenstads)ondernemers. Voor de sectoren cultuur, vrije tijd en toerisme is gewerkt aan de campagne “We mogen weer 033”, de lancering van cultureel platform Bookthat033, ook is de campagne “Vakantie in Amersfoort” gehouden. De zakelijke bijeenkomstenmarkt kwam vanwege corona in 2020 helemaal stil te liggen, de acquisitieactiviteiten om meer congressen naar de regio te halen zijn gestopt.

We werken verder aan de ambitie om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

De onderstaande resultaten zijn gekoppeld aan de begrotingsactiviteiten zoals afgesproken in de begroting 2020: https://amersfoort.begroting-2020.nl/p1821/doelen-en-activiteiten5.1 Om ervoor te zorgen dat circulair bouwen de norm wordt, wordt er actief samengewerkt met partners uit de hele bouwketen. Dit gebeurt binnen het netwerk van Cirkelstad, kenniskringen en community of practice. Zo is er bijvoorbeeld een gezamenlijke brief naar het ministerie van BZK gestuurd met knelpunten en wensen rond de MPG. Maar ook heeft er samen met partners een verkenning plaatsgevonden rond hergebruik van de slooppanden op de Hoef. Met onze 19 partners binnen de Nationale Wetenschapsagenda hebben we binnen het project “Opcirkelen in de bouw” handvatten opgesteld voor elke partij die aan de slag wil met duurzamer bouwen en de kansen die circulariteit daarbij biedt. Rondom het project ‘Retourboulevard’ en het upcyclen en repareren van consumptiegoederen lopen er verschillende trajecten. Zo is het afgelopen jaar met en voor het netwerk van upcycle ondernemers en initiatieven in de stad wordt is een marketingstrategie uitgewerkt, waarin verschillende varianten aan bod komen, van fysiek tot digitaal.5.2 Samen met de Alliantie Cirkelregio zijn meerdere bestuurlijke bijeenkomsten georganiseerd. Zo is er een fysieke Cirkeltour georganiseerd in januari, waarbij bestuurders uit de hele provincie mee werden genomen langs allemaal voorbeelden van circulair ondernemerschap in Amersfoort. Ook is een digitale bijeenkomst georganiseerd rond Circulaire Gebiedsontwikkeling. Tijdens deze bijeenkomst is het initiatief genomen om samen met ontwikkelaars te komen tot een Convenant Duurzaam Bouwen voor Regio Utrecht.5.3 Om circulair bouwen te stimuleren is op 7 juni 2020-  de MPG-norm (milieu profiel gebouwen) in Amersfoort officieel verlaagd naar 0,9 . De aanscherping van de MPG stimuleert bouwers om meer circulair te gaan bouwen – vergroot het aandeel van secundaire (hergebruik)  en bio-based bouwmaterialen in bouwproces. Bij verschillende gebiedsontwikkelingen is er een actieve inbreng geweest op het vlak van Circulariteit. Hiermee borgen we de doelstellingen rond circulair bouwen al bij de start van het project. Een aantal voorbeelden van circulariteit bij gebiedsontwikkeling:•   Bedrijventerrein de Vinkenhoef: Deelname aan landelijke pilot circulaire bedrijventerreinen, kaders aangeleverd voor bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en exploitatieplan. •   De Hoef West: Ontwikkelkader met verdergaande circulaire ambities (vastgesteld en in uitvoering) O.a. transformatie Lichtpenweg door portaal met veel hergebruik.•   Wagenwerkplaats-Oost: Deelname aan een traject vanuit BZK; onderzoek naar potentie voor circulaire gebiedsontwikkeling als voorbereiding op bestemmingsplan.Vier projecten hebben in 2020 co-financiering ontvangen, waarvan drie projecten zich richten op circulariteit:•   De Stadszagerij is een houtzagerij die Amersfoortse bomen na het zagen en drogen een nieuwe bestemming geven. •   Jarga ontwikkelt concepten voor circulair bouwen, waarin wordt gekozen voor materialen die zijn gericht op oneindigheid.•   Het project Vraagradar vereenvoudigt het proces om hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren bij nieuwbouw met behulp van een platform.

Deze pagina is gebouwd op 05/27/2021 12:23:59 met de export van 05/25/2021 13:50:49